Dzięki odpowiednio przygotowanej glebie można uzyskać doskonałej jakości warzywa, a także piękne kwiaty. Kluczem do sukcesu oraz obfitych plonów jest poprawnie przygotowane podłoże. Jego charakter i struktura zależą jednak od gatunków roślin, które różnią się wymaganiami i zapotrzebowaniami odżywczymi.
Właściwie uprawiona gleba pod warzywa
Przed zasianiem lub zasadzeniem warzyw należy właściwie przygotować podłoże. W każdym ogrodzie odczyn gleby, a także zawartość substancji odżywczych może być bardzo zróżnicowana. Idealna gleba pod warzywa i powinna być zbyt lekka, ani też zbyt zbita. Najlepiej jeśli ma ona strukturę gruzełkowatatą. Dodatkowo podłoże musi być także przewiewne oraz przepuszczalne. Dzięki temu charakteryzować się będzie pojemnością sorpcyjną oraz wodną. Istotny jest również, aby ziemia pod warzywa była zasobna w składniki pokarmowe, które są niezbędne do tego, aby rośliny mogły szybko rosnąć. Aby poprawić strukturę gleby warto wykorzystać w tym celu odpowiednie narzędzia ogrodnicze oraz urządzenia. Doskonale sprawdza się glebogryzarka, która bardzo skutecznie jest w stanie wymieszać kompost z ziemią lub też warstwę obornika. Glebogryzarka skutecznie rozluźni strukturę gleby, poprawiając jej pulchność. Tym samym nawet warzywa o bardzo rozbudowanych systemach korzeniowych będą mogły bez problemu rosnąć. Bardzo ważna jest, aby bardzo głęboko uprawić ziemię przed sianiem marchwi, ziemniaków, ale również pietruszki i pomidorów. Dą to rośliny, których systemy korzeniowe są bardzo rozbudowane. Dlatego też należy zadbać o to, aby ziemia była jak najgłębiej uprawniona. Glebogryzarka doskonale radzi sobie także w przypadku gleb zbyt zbitych oraz gliniastych. Przez rozluźnienie ich struktury oraz poprawę przepuszczalności stwarza się idealne warunki do wzrostu roślin. Natomiast w przypadku, kiedy mamy do czynienia z bardzo trudnym podłożem, na którym wcześniej był trawnik lub też inny nasadzenia wówczas warto zdecydować się na zastosowanie pługa ogrodniczego.
Użyźnianie gleby ogrodowej
Nawożenie gleby jest niezbędne do tego, aby rośliny mogły rodzić zdrowe oraz dorodne owoce. Przed wykorzystaniem nawozów sztucznych warto wzbogacić glebę nawozami naturalnymi, takimi jak kompost, gnojówa z pokrzyw, lecz również przerobiony obornik. Co więcej materia organiczne przyciąga nie tylko dżdżownice lecz także inne pożyteczne mikroorganizmy glebowe. W takiej sytuacji gleba stanie się dobrze napowietrzona, a przez to jednocześnie zasobna w składniki odżywcze. Należy zwrócić uwagę także na odczyn gleby. Większość roślin ogrodowych preferuje odczyn zbliżony do obojętnego, który mieści się w przedziale 6,5 – 7,4. Natomiast w przypadku gleby zbyt kwaśnej lub zasadowej należy wyregulować odczyn przez właściwe zabiegi. W celu obniżenia pH należy przekopać ziemię, a następnie wymieszać z kwaśnym torfem lub ptasim obornikiem. Natomiast podniesienie pH możliwe jest dzięki zastosowaniu nawozu opartego na wapnie oraz magnezie. Doskonale sprawdza się także kreda nawozowa.