Nie tylko kompost i obornik. Sprawdź, jakie naturalne nawozy masz pod ręką i ciesz się pięknymi, zadbanymi roślinami.
Rośliny podobnie jak ludzie potrzebują mikro i makroelementów, żeby mogły rosnąć piękne i silne. I teraz powstaje pytanie: “jakie nawozy stosować?” Zależnie od potrzeb roślin możesz wybrać różne nawozy, te mniej i te bardziej ekologiczne. Jeśli chcesz, by Twój ogród był przyjazny dla zwierząt i pożytecznych owadów, warto postawić na naturalne nawozy. Na pewno znasz już te najpopularniejsze, czyli kompost i obornik, ale czy wiesz, jakich produktów możesz użyć jako nawozu? Przeczytaj nasz artykuł!
Gnojówka z pokrzyw
Pokrzywa to pospolita roślina, którą znajdziesz wszędzie. Rośnie w lasach, na łąkach i parkach. Jest naprawdę cudowną rośliną, która zawiera związki korzystne dla ludzi, zwierząt i roślin. Bogata jest w witaminy takie jak A, B, C i K oraz mikroelementy, czyli krzem, żelazo i wapń. Wykonany z niej fermentowany wywar będzie idealnym “pokarmem” dla roślin kwitnących, warzyw, krzewów i bylin.
Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
Ten naturalny nawóz praktycznie robi się sam! Zaopatrz się w:
- 1 kilogram pokrzyw
- 10 l wody (najlepiej deszczówki, bez chloru)
- gazę
- plastikowe naczynie
Potnij pokrzywy i ułóż je na dnie pojemnika. Następnie zalej wodą, przykryj gazą i odstaw w zacienione miejsce. Taki nawóz ma niezbyt piękny zapach, dlatego nie stawiaj butli w domu ani w jego pobliżu. Po 10 dniach będzie gotów, kiedy zmieni barwę na lekko brunatną.
Sproszkowane skorupki jajka – jako nawóz
Drugim nawozem wartym uwagi są skorupki po jajkach. Można je stosować zarówno w ogrodzie, jak i w domu, do roślin doniczkowych. Skorupki zawierają przede wszystkim wapń, ale także krzem, fluor, cynk i siarkę. Będą idealnym nawozem dla lawendy, oleandrów, piwonii, cukinii, ogórków i pomidorów. Nie nadają się jednak pod rośliny, które preferują kwaśną glebę, takich jak paprocie, storczyki, wrzosy czy azalie.
Skorupki z jaj to także ochrona przed nagimi ślimakami, które uwielbiają podgryzać warzywa.
Jak używać skorupek z jajek w ogrodzie?
Kiedy następnym razem będziesz używać jajek w kuchni, zachowaj skorupki, umyj je i pokrusz. Możesz ich użyć w większych kawałkach i po prostu rozsypać w ogrodzie. Będą się stopniowo rozpuszczać, oddając do gleby substancje odżywcze.
Drugim sposobem jest wykonanie prostego wywaru. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i pozostawisz na cały dzień. Tak przygotowanym nawozem możesz podlewać rośliny.
Nawóz ze skórki banana
Lubisz banany? Skórki tych słodkich owoców polubią także Twoje warzywa i rośliny ozdobne. Banan jest bardzo bogaty w fosfor i potas, a te pierwiastki zapewniają roślinom zdrowie i przedłużają ich kwitnienie. Mogą także poprawić smak plonów oraz na stałe przegonić uciążliwe mszyce.
Jak używać skórek od bananów w ogrodzie
Bardzo prosto! Pokrój skórkę na kawałki i wysusz w piekarniku. Kiedy wyschną rozkrusz i wymieszaj z wodą. Mieszaninę przelej do słoika i załóż gazę.
Po tygodniu nawóz jest gotowy.
Nieco prostszym sposobem jest zakopanie obierek w ziemi, tuż pod rośliną, którą chcesz odżywić.
Nawóz z drożdży
Drożdże piekarskie są dostępne dla każdego. Można zastosować je nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie jako profilaktyczny środek ochrony roślin, oraz jako zasilanie warzyw takich jak ogórki czy pomidory. Jakie korzyści dla roślin płyną z używania nawozu z drożdży? To między innymi:
- Pobudzenie wzrostu
- Obfite kwitnienie
- Wzmocnienie systemu korzeniowego
- Ograniczenie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów
Jak zrobić nawóz z drożdży?
Potrzebujesz tylko 3 składników:
- Drożdży
- Wody
- Cukru (zależnie od metody)
Możesz wykonać prosty i szybki nawóz albo taki, który “dojrzewa” tydzień. Pierwszy nawóz to tylko 3 czynności: umieszczenie kostki drożdży w wiadrze, zalanie jej 10 l ciepłej wody i mieszanie. Teraz odstaw roztwór na godzinę. Po tym czasie już jest gotowy.
Drugi sposób to przepis na fermentowany nawóz. Weź kostkę drożdży, umieść w wiaderku, zasyp szklanką cukru i odstaw na 1-2 godzin. Po tym czasie wlej do wiadra jeszcze 10 l ciepłej wody i pozostaw na tydzień. Używaj nawozu po rozcieńczeniu 1 szklanka na 10 l wody.
Nawóz to nie nie tylko kompost i obornik. W swoim domu znajdziesz naturalne i tanie produkty, które pomogą Ci zwalczyć szkodniki, wzmocnić rośliny i poprawić smak plonów. Powodzenia!