Top 4 naturalne nawozy, które każdy ogrodnik powinien znać

Nie tylko kompost i obornik. Sprawdź, jakie naturalne nawozy masz pod ręką i ciesz się pięknymi, zadbanymi roślinami.  

Rośliny podobnie jak ludzie potrzebują mikro i makroelementów, żeby mogły rosnąć piękne i silne. I teraz powstaje pytanie: “jakie nawozy stosować?” Zależnie od potrzeb roślin możesz wybrać różne nawozy, te mniej i te bardziej ekologiczne. Jeśli chcesz, by Twój ogród był przyjazny dla zwierząt i pożytecznych owadów, warto postawić na naturalne nawozy. Na pewno znasz już te najpopularniejsze, czyli kompost i obornik, ale czy wiesz, jakich produktów możesz użyć jako nawozu? Przeczytaj nasz artykuł!    

Gnojówka z pokrzyw 

Pokrzywa to pospolita roślina, którą znajdziesz wszędzie. Rośnie w lasach, na łąkach i parkach. Jest naprawdę cudowną rośliną, która zawiera związki korzystne dla ludzi, zwierząt i roślin. Bogata jest w witaminy takie jak A, B, C i K oraz mikroelementy, czyli krzem, żelazo i wapń. Wykonany z niej fermentowany wywar będzie idealnym “pokarmem” dla roślin kwitnących, warzyw, krzewów i bylin. 

Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?

Ten naturalny nawóz praktycznie robi się sam! Zaopatrz się w: 

  • 1 kilogram pokrzyw 
  • 10 l wody (najlepiej deszczówki, bez chloru)
  • gazę 
  • plastikowe naczynie 

Potnij pokrzywy i ułóż je na dnie pojemnika. Następnie zalej wodą, przykryj gazą i odstaw w zacienione miejsce. Taki nawóz ma niezbyt piękny zapach, dlatego nie stawiaj butli w domu ani w jego pobliżu. Po 10 dniach będzie gotów, kiedy zmieni barwę na lekko brunatną. 

 

Sproszkowane skorupki jajka – jako nawóz

Drugim nawozem wartym uwagi są skorupki po jajkach. Można je stosować zarówno w ogrodzie, jak i w domu, do roślin doniczkowych. Skorupki zawierają przede wszystkim wapń, ale także krzem, fluor, cynk i siarkę. Będą idealnym nawozem dla lawendy, oleandrów, piwonii, cukinii, ogórków i pomidorów. Nie nadają się jednak pod rośliny, które preferują kwaśną glebę, takich jak paprocie, storczyki, wrzosy czy azalie.   

Skorupki z jaj to także ochrona przed nagimi ślimakami, które uwielbiają podgryzać warzywa. 

Jak używać skorupek z jajek w ogrodzie? 

Kiedy następnym razem będziesz używać jajek w kuchni, zachowaj skorupki, umyj je i pokrusz. Możesz ich użyć w większych kawałkach i po prostu rozsypać w ogrodzie. Będą się stopniowo rozpuszczać, oddając do gleby substancje odżywcze. 

Drugim sposobem jest wykonanie prostego wywaru. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i pozostawisz na cały dzień. Tak przygotowanym nawozem możesz podlewać rośliny. 

Nawóz ze skórki banana

Lubisz banany? Skórki tych słodkich owoców polubią także Twoje warzywa i rośliny ozdobne. Banan jest bardzo bogaty w fosfor i potas, a te pierwiastki zapewniają roślinom zdrowie i przedłużają ich kwitnienie. Mogą także poprawić smak plonów oraz na stałe przegonić uciążliwe mszyce.  

Jak używać skórek od bananów w ogrodzie 

Bardzo prosto! Pokrój skórkę na kawałki i wysusz w piekarniku. Kiedy wyschną rozkrusz i wymieszaj z wodą. Mieszaninę przelej do słoika i załóż gazę. 

Po tygodniu nawóz jest gotowy. 

Nieco prostszym sposobem jest zakopanie obierek w ziemi, tuż pod rośliną, którą chcesz odżywić.  

Nawóz z drożdży 

Drożdże piekarskie są dostępne dla każdego. Można zastosować je nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie jako profilaktyczny środek ochrony roślin, oraz jako zasilanie warzyw takich jak ogórki czy pomidory. Jakie korzyści dla roślin płyną z używania nawozu z drożdży? To między innymi: 

  • Pobudzenie wzrostu 
  • Obfite kwitnienie 
  • Wzmocnienie systemu korzeniowego 
  • Ograniczenie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów 

Jak zrobić nawóz z drożdży? 

Potrzebujesz tylko 3 składników: 

  • Drożdży
  • Wody 
  • Cukru (zależnie od metody)

Możesz wykonać prosty i szybki nawóz albo taki, który “dojrzewa” tydzień. Pierwszy nawóz to tylko 3 czynności: umieszczenie kostki drożdży w wiadrze, zalanie jej 10 l ciepłej wody i mieszanie. Teraz odstaw roztwór na godzinę. Po tym czasie już jest gotowy. 

Drugi sposób to przepis na fermentowany nawóz. Weź kostkę drożdży, umieść w wiaderku, zasyp szklanką cukru i odstaw na 1-2 godzin. Po tym czasie wlej do wiadra jeszcze 10 l ciepłej wody i pozostaw na tydzień. Używaj nawozu po rozcieńczeniu 1 szklanka na 10 l wody.   

Nawóz to nie nie tylko kompost i obornik. W swoim domu znajdziesz naturalne i tanie produkty, które pomogą Ci zwalczyć szkodniki, wzmocnić rośliny i poprawić smak plonów. Powodzenia! 

 

0 comments
0 likes
Next post: Właściwe przygotowanie gleby pod uprawę kwiatów i warzyw

Related posts

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *